Ekstrakty roślinne

Ekstrakty roślinne – to substancje i ich układy, pozyskiwane z roślin lub ich części poprzez proces ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem, najczęściej jest to alkohol etylowy, glikol propylenowy lub oleje roślinne. Występują w postaci płynny maceratów na bazie gliceryny lub alkoholów oraz w postaci proszku. Stosuje się je jak składniki aktywne kremów, ser, żeli, toników, czy szamponów.

Ekstrakty różnią się od siebie właściwościami i przeznaczeniem, w zależności od pierwotnych właściwości rośliny z której pochodzą:

opóźniają procesy starzenia skóry,

- nawilżają,

- działają antybakteryjnie,

- pełnią funkcje antyoksydantów,

- pochłaniają promieniowanie UV,

- mogą działać wybielająco i wspomagać likwidację przebarwień,

- łagodzą podrażnienia,

- stymulują krążenie/wygaszają problem z cerą naczynkową

Najczęściej stosowane w kosmetyce są flawonoidy i polifenole oraz karotenoidy, witaminy, czy fitosterole. Można je spotkać w większości kosmetyków, obecne trendy powrotu do natury powodują, iż coraz częściej substancje chemiczne/syntetyki zastępowane są przez ekstrakty roślinne.

Standaryzowane ekstrakty roślinne to rodzaj ekstraktów, dla których w procesie wytwarzania została dokładnie określona ilość i rodzaj substancji czynnej. Czasem sam proces produkcyjny jest inny, by stworzyć ekstrakt, który będzie miał najwięcej określonej substancji.

Możemy wyróżnić 2 typy:

ekstrakty, które są koncentratem konkretnego, jednego składnika, który nie występuje naturalnie w roślinie w tak dużym stężeniu. Przykładem może być ekstrakt z zielonej herbaty zawierający 95% polifenoli. Ten typ ekstraktu dodaje się w mniejszej ilości, jest skuteczniejszy, ale też droższy.

ekstrakty, które zawierają naturalnie występującą w danej roślinie ilość substancji aktywnej, czasem będące mieszaniną kilku substancji aktywnych. Nie kładzie się w nich nacisku na jeden konkretny składnik, zawierają więc w swoim składzie koktajl substancji zbliżonych do naturalnej zawartości rośliny, np.: ekstrakt z centella asiatica o zawartości 10% glikozydów kwasu azjatykowego. Tych ekstraktów dodaje się zwykle więcej, są mniej skuteczne i tańsze.

Ekstrakty standaryzowane zapewniają właściwy udział substancji aktywnej w gotowym kosmetyku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *